In oktober van dit jaar raakte een vrouw gewond na een botsing tegen een boom aan de Hoevelakenseweg.
In oktober van dit jaar raakte een vrouw gewond na een botsing tegen een boom aan de Hoevelakenseweg. Aber Media

Dit zijn de gevaarlijkste wegen van de gemeente Barneveld

6 december 2018 om 16:42 lokaal

TERSCHUUR/BARNEVELD De Hoevelakenseweg tussen Terschuur en Hoevelaken is de gevaarlijkste weg van de gemeente Barneveld. Op twee specifieke punten van het traject gebeurden tussen januari 2014 en juni 2018 in totaal vijftien ongelukken, waarvan vier met letsel. Van alle plekken in de gemeente waar in deze periode een ongeluk plaatsvond, wordt relatief het hardst gereden aan de Dorpsstraat in Garderen, zo blijkt uit de gemeentelijke Verkeersveiligheidsmonitor.

Jannes Bijlsma

Op de lijst van de meeste ongelukken gedurende de afgelopen 4,5 jaar, staat de Bouwheerstraat in Barneveld twee keer. Op de weg zelf waren zes ongelukken te noteren, waarvan één met letsel. Daar waar de weg kruist met de Amersfoortsestraat en de Plantagelaan (de rotonde ter hoogte van het Schaffelaartheater) kwamen daar nog eens vijf ongevallen bij, waar ook één gewonde bij viel.

In de top van de lijst staat ook de Garderbroekerweg tussen Kootwijkerbroek en Voorthuizen: tien ongelukken waarbij vier mensen gewond raakten. Zes van die ongevallen gebeurden op de kruising met de Kapweg, nabij het Total-tankstation. De Drieënhuizerweg, die vanaf Kootwijkerbroek aansluit op de Garderbroekerweg, staat ook hoog op de ranglijst, met acht ongevallen.

Andere plekken waar veel ongevallen plaatsvonden, zijn trajecten op de Nijkerkerweg in Barneveld, het kruispunt Appelseweg/Verbindingsweg bij Voorthuizen, de kruising op de Apeldoornsestraat ter hoogte van golfclub Edda Huzid bij Voorthuizen en de Burgemeester Kuntzelaan in Barneveld. Binnen de Barneveldse gemeentegrenzen werd verreweg de meeste blikschade op de A1 veroorzaakt, met 135 ongevallen (twee gewonden). Die valt onder de verantwoordelijkheid van de rijksoverheid. Op provinciale wegen waren de meeste ongevallen op de Wesselseweg te noteren. Bij de beruchte s-bocht ter hoogte van Bosch Beton bij Kootwijkerbroek belanden daar veel voertuigen in de greppel.

HARDRIJDERS De gemeente maakt jaarlijks inzichtelijk hoe de verkeersveiligheid in Barneveld zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Hierin komt - behalve de gevaarlijkste wegen - ook naar voren waar in de gemeente relatief het hardst wordt gereden én waar ongelukken zijn gebeurd. Deze plek blijkt zich in Garderen te bevinden: op het 1,3 kilometer lange wegdek waar de Dorpsstraat (vanaf de t-splitsing met de Hogesteeg) overgaat in de Putterweg. Ter plekke mag 30 kilometer per uur worden gereden. De gemiddelde snelheid van meer dan vijftien procent van het verkeer dat er passeert (de zogenoemde V85-snelheid), ligt echter veel hoger: 44 kilometer per uur. Hier viel de afgelopen jaren één gewonde. 

Op de tweede plek op deze lijst staat de Damweg, bij de entree aan de noordkant van Zwartebroek. Hier is de V85-snelheid op 37 kilometer, waar 30 kilometer is toegestaan. Op deze plek viel in maart 2015 een dode, toen een fietser werd overreden door een vrachtwagen. Verderop op de lijst staat onder meer de Ringlaan/Kolfschoten bij De Glind (63 waar 60 het maximum is). Hier gebeurde één dodelijk ongeval. Opvallend hard wordt er ook gereden op de Plantagelaan in Barneveld. Daar is de V85-snelheid 11 kilometer hoger dan het maximum (61 waar 50 is toegestaan). Ook op de Dokter Willem Dreeslaan ligt de V85-snelheid veel te hoog. Men rijdt er gemiddeld 60, waar 50 mag worden gereden.

MAATREGELEN De gemeente Barneveld ziet de lijst met locaties waar de afgelopen jaren meerdere ongevallen plaatsvonden, als bevestiging dat ze op de goede weg is met het ingezette verkeersbeleid. ,,Van de 17 genoemde locaties waar de gemeente (gedeeltelijk) wegbeheerder is, zijn 12 locaties opgenomen in vastgesteld beleid. Denk hierbij aan maatregelen in de kern Voorthuizen en de aanpak van de centrumring in Barneveld", aldus het college van b. en w.. De vijf locaties die nog niet in dat beleid zijn opgenomen, behelzen twee plekken aan de Rijksweg (tussen Voorthuizen en Terschuur) en drie locaties op de Garderbroekerweg. ,,Nader onderzoek naar de verkeersveiligheidsgegeven is nodig en wordt opgepakt."  

2700 ongelukken In de onderzoeksperiode registreerde de politie precies 2700 ongelukken in de gemeente Barneveld. Hierbij waren in totaal dertien doden te betreuren en vielen 315 gewonden. Waar het aantal ongelukken aanvankelijk een opwaartse lijn lieten zien (van 541 ongevallen in 2014 tot 710 in 2016), daalde dat in 2017 tot 636. In de eerste helft van dit jaar werden 224 ongevallen genoteerd. Hierbij moet worden aangetekend dat de meeste ongevallen gebeuren in de donkere herfst- en wintermaanden.

Het aandeel jongeren onder de verkeersslachtoffers is opvallend hoog in het onderzoek. Dertig procent van de slachtoffers valt onder de jongeren, in de leeftijd van 12 tot 24 jaar. De categorie 16-18 jaar is hier grotendeels voor verantwoordelijk. In de onderzoeksperiode waren 41 jongeren uit die leeftijdscategorie betrokken bij een verkeersongeval. De gemeente Barneveld en de provincie Gelderland hebben de afgelopen jaren de verkeerseducatie op middelbare scholen uitgebreid, met diverse projecten op het gebied van gedragsbeïnvloeding. De effecten hiervan zijn op korte termijn niet zichtbaar in de ongevalcijfers.

advertentie
advertentie