Gerwin van Luttikhuizen   4831793_bk09sttransferium2.jpg
Gerwin van Luttikhuizen 4831793_bk09sttransferium2.jpg Gerwin van Luttikhuizen

Onderzoek naar intercitystop bij Barneveld

4 december 2018 om 16:34 lokaal

BARNEVELD/DEN HAAG Op station Barneveld Noord, vlakbij het Transferium, gaan vanaf 2021 mogelijk intercitytreinen op de lijn tussen Amersfoort en Apeldoorn en vice versa een extra stop maken. De Tweede Kamer in Den Haag heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven vandaag de opdracht gegeven de mogelijkheden hiertoe te onderzoeken.

Wouter van Dijk

Een meerderheid van de Kamer steunde hiertoe een motie van CDA-Kamerleden Mustafa Amhaouch, Jaco Geurts en ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf. Alleen VVD en D66 stemden tegen.

Met het voorstel verzoekt de Kamer de regering om met de Regio FoodValley die mogelijkheden te onderzoeken en de eventueel benodigde aanvullende maatregelen te nemen.

Kamerlid Amhaouch kwam vorige week tijdens het debat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) met dit plan. De intercitystop zou in eerste instantie vooral de verkeersdrukte op en rond snelwegen A1 en A28 moeten ontlasten wanneer knooppunt Hoevelaken wordt aangepakt. Dat project duurt van 2021 tot 2023. ,,Via een noodperron bij Barneveld Noord zouden we automobilisten kunnen verleiden verder de trein te nemen. Het zou een tijdelijke oplossing kunnen zijn die tevens als proefperiode geldt''', aldus Amhaouch.

De gemeente Barneveld reageert ,,buitengewoon verheugd'' op het nieuws dat deze motie is aangenomen. ,,Het laat zien dat de Tweede Kamer het belang van een al dan niet tijdelijke intercitystop bij Barneveld Noord onderkent'', zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,Wij pakken dit van harte op en treden graag met de staatssecretaris, met buurgemeenten, Nederlandse Spoorwegen en ProRail in overleg om met elkaar te verkennen wat er moet gebeuren om dit mogelijk te maken.''

Rebel benadrukt dat een intercitystop bij het Transferium nu met de aanstaande opening van de Harselaartunnel fysiek ook mogelijk wordt, omdat daardoor een stilstaande trein geen overweg meer blokkeert.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven erkende tijdens dat debat vorige week donderdag dat het op dit moment ook erg ingewikkeld is om vanuit Barneveld naar Apeldoorn te reizen, aangezien reizigers dan eerst naar Amersfoort moeten. Die situatie verandert dus mogelijk vanaf 2021. Of er  met de komst van deze stop ook na 'Hoevelaken' treinen op de lijn Amersfoort-Apeldoorn zullen blijven stoppen in Barneveld, is nog de vraag.

Met de mogelijke komst van een intercitystop bij Barneveld Noord is het ook zaak dat het naastgelegen transferium geschikt is voor meer gebruik. Tijdens de begrotingsbehandeling in de Barneveldse gemeenteraad werd een voorstel van de SGP aangenomen om hier vooral aan de slag te gaan met zonnepanelen en laadpalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie