Afbeelding
import

Herinneringsmonument voor te vroeg geboren kinderen

3 december 2018 om 08:10 lokaal

BARNEVELD Het college van B en W wil herinneringsmonumenten voor te vroeg geboren kinderen realiseren op de begraafplaatsen De Plantage in Barneveld en Diepenbosch in Voorthuizen. Hier kunnen te vroeg geboren kinderen (jonger dan 24 weken) worden begraven en herdacht. Lokale kunstenaars kunnen een ontwerp voor het monument indienen.

Er komt een relatief kleine plaats beschikbaar op beide begraafplaatsen. Er komt een algemeen monument waaraan persoonlijke monumentjes kunnen worden toegevoegd. Ook ouders die in het verleden een te vroeg geboren kindje zijn verloren, kunnen hier een tastbare herinnering aan toevoegen.

Barneveldse kunstenaars of kunstenaars met een aantoonbare band met Barneveld kunnen een passend ingetogen schetsontwerp indienen. Op 15 januari kunnen kunstenaars tijdens een voorschouw de locaties bekijken. In maart worden de inzendingen beoordeeld en wordt er een advies aan het college uitgebracht. Naar verwachting kan het monument eind 2019 in gebruik worden genomen. Belangstellende kunstenaars kunnen contact opnemen met Annerieke Claassen, beleidsadvisieur cultuur, via a.claassen@barneveld.nl.

Met dit herinneringsmonument komt de gemeente Barneveld naar eigen zeggen aan de behoefte van de samenleving tegemoet. Het is niet wettelijk verplicht om een te vroeg geboren kindje van 24 weken of jonger te begraven, maar uit aanvragen van inwoners, verloskundigen en begrafenisondernemers kwam naar voren dat er in de gemeente Barneveld behoefte is aan een plek om deze kinderen te begraven en herdenken.


 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie