Afbeelding
Archief BDU Media

'Wanneer krijgt Barneveld eens flitspalen?'

30 november 2018 om 09:34 lokaal

BARNEVELD Als het aan de gemeente Barneveld had gelegen, waren er de afgelopen jaren 'op meerdere plekken' binnen haar gemeentegrenzen flitspalen geplaatst. Het Openbaar Ministerie wilde daar echter niet in meegaan. Dat zei wethouder Hans van Daalen donderdagavond in de commissie Grondgebied, in antwoord op een vraag van SGP-raadslid Gert Ploeg.

Jannes Bijlsma

Die luidde: wanneer krijgt Barneveld nu eens een flitspaal? ,,Ik hoor maar steeds van de Afdeling Verkeer dat dit juridisch niet zou kunnen", zo zei Ploeg. ,,Maar ik wil nu wel eens weten waarom dan niet. Het mag zowel een vaste als een flexibele flitser gaan."

Van Daalen antwoordde dat het plaatsen van flitspalen een bevoegdheid is van het Openbaar Ministerie en niet van de gemeente. Het OM scherpte de richtlijnen daarvoor de laatste jaren flink aan. ,,Die gaat niet zomaar meer akkoord met een aanvraag", aldus Van Daalen. Het uitgangspunt is nu dat er alleen nog flitsers kunnen komen op plekken waar - ondanks dat de weg er veilig is ingericht - toch nog te hard wordt gereden."

STATIONSWEG Hij verwees daarbij naar de situatie aan de Stationsweg. Hier klaagden bewoners de afgelopen jaren flink over de hoge snelheden. Momenteel wordt er op meerdere plekken gewerkt om de situatie veiliger te maken, bijvoorbeeld door een rotonde aan te leggen op de kruising met de Van Wijnbergenlaan. ,,Daarvoor zou het nu dus te vroeg zijn om te beslissen over een flitspaal. Daar speelt ook mee dat de Harselaartunnel nog niet open is, dat moet ook in de overweging worden meegenomen. Alles er - als alles klaar is - nog steeds te hard wordt gereden, dan zou er nagedacht kunnen worden over flitspalen. Als het aan ons lag, hadden er al op meerdere plekken in de gemeente flitspalen gestaan."

POLITIE Ploeg stelde de vraag in relatie tot een andere vraag van Hilhardt Brul (Pro'98). Die gaf blijk van zijn zorg dat de hoge snelheid binnen de bebouwde kom een 'voortdurende bron van ergernis' is bij Barnevelders. In zijn ogen had was daarvoor te weinig aandacht in het maatregelenpakket voor verkeersaanpassingen, dat gisteravond tijdens de commissievergadering voorlag. ,,In hoeverre kunnen we daar iets aan doen?" Van Daalen deelde Bruls zorg. ,,Ik kan op basis van van dit document nu niet zeggen wat voor acties we op dit punt gaan uitzetten, maar we zullen het met de politie bespreken. Ik kom er later op terug."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie