Afbeelding
Toussaint Kluiters

Meer drugs- en drankrijders gepakt in Barneveld

13 oktober 2018 om 06:00 lokaal

BARNEVELD De politie heeft meer automobilisten in de gemeente Barneveld staande gehouden die onder invloed van alcohol of drugs de weg op zijn gegaan gaan. In de eerste negen maanden van dit jaar gebeurde dit al 134 keer, terwijl de teller vorig jaar tot en met september bleef steken op 58. De gemeente wil een campagne starten om dit aantal terug te dringen.

Jannes Bijlsma

Volgens politiechef Harry Wilbrink heeft deze toename te maken met het feit dat de focus van de politie de afgelopen tijd veel meer lag bij de opsporing van weggebruikers die onder invloed zijn. ,,Officiële cijfers zijn er niet, maar ik weet wel dat het aantal ongevallen waarbij drugs of drank in het spel zijn, in de regio relatief hoog ligt", aldus Wilbrink. ,,Daarom focussen we ons hier nu meer op tijdens onze controles, met name in de kleine uurtjes. Dat is dus een belangrijke reden waarom het cijfer is gestegen. Of het nu echt meer gebeurt dat mensen met drank of drugs op een auto besturen, weet Wilbrink niet. ,,Dit gaat puur om het aantal aanhoudingen."

SPEEKSELTEST Wat meespeelt is dat het sinds het afgelopen jaar eenvoudiger is na te gaan of iemand drugs heeft gebruikt voordat hij of zij achter het stuur kruipt. ,,Vroeger was dit een stuk lastiger; toen moest je nog een bloed afnemen en duurde het heel lang voordat je de resultaten binnenkrijgt", legt Wilbrink uit. ,,Nu hebben we de speekseltest, die dit meteen 'aan de voorkant' goed kan aantonen." Als blijkt dat er inderdaad drugs in het spel zijn, dan moet de automobilist mee naar het bureau, waar alsnog een bloedtest wordt afgenomen. ,,Heel belangrijk dat dit gebeurt, want drugs in het verkeer zijn net zo gevaarlijk als drank."

Ondanks dat het cijfer vooral gegroeid is door meer en betere controles, houdt de gemeente Barneveld het hoge aantal gevallen van drank- en drugsgebruik in het verkeer scherp in de gaten. Burgemeester Asje van Dijk nam donderdag plaats in een simulator, samen met leerlingen van De Meerwaarde, om te ervaren hoe het is om je onder invloed op de weg te begeven. ,,Shocking", meldde Van Dijk via Twitter over die ervaring. Hij is bezorgd. ,,Ja, we controleerden strenger. En ga er maar vanuit dat we daarmee doorgaan. Maar kan de samenleving elkaar misschien ook wat meer aanspreken?"

BEWUSTZIJN Samen met acht andere gemeenten neemt Barneveld deel aan het regionale alcoholmatigingsproject FrisValley. Hierbij worden jongeren in zijn algemeenheid gewezen op de gevaren van te veel alcohol. Daarnaast werkt het college van b. en w. nu, in samenspraak met de Jongerenraad, aan een aparte campagne onder jongeren om alcoholgebruik in het verkeer terug te dringen. ,,Wat ons betreft gaan we dat verbreden, zodat het bij een grotere doelgroep onder de aandacht komt", zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,Zoals er nu een landelijke campagne is tegen het appen in het verkeer, zouden we een soortgelijke campagne willen beginnen tegen alcohol in het verkeer. Het gaat hierbij om het bewustzijn: je brengt jezelf en anderen in gevaar als je met drank of drugs achter het stuur kruipt en je voorkomt levenslang leed als het niet doet."

Er moet bij betrokken partijen een switch in denken worden gemaakt, aldus Rebel. ,,Neem sportverenigingen. Ik heb onlangs een presentatie gegeven in een andere gemeente, die interesse heeft in het FrisValley-project. Daar maken sportverenigingen zich vooral druk om de 1360 euro die ze als boete krijgen als ze alcohol schenken aan minderjarigen. Maar de focus zou vooral moeten liggen op de vraag: wat kunnen wij doen om te helpen dit fenomeen aan te pakken?"

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie