De Koninkrijkszaal aan de Van Schothorststraat in Barneveld.
De Koninkrijkszaal aan de Van Schothorststraat in Barneveld. Wouter van Dijk

Jehovah’s Getuigen komende weken met uitnodiging aan de deur

19 maart 2023 om 20:47 hartenziel

BARNEVELD Jehovah’s Getuigen gaan tot dinsdag 4 april in de gemeente Barneveld langs de deuren, om inwoners uit te nodigen in de Koninkrijkszaal van de Jehovah’s Getuigen aan de Van Schothorststraat 25 in Barneveld.

,,In principe doen ze dat op de ‘kenmerkende manier’, door mensen persoonlijk aan de deur aan te spreken en de uitnodiging te overhandigen’’, vertelt Greg Teunissen, plaatselijk woordvoerder van de Jehovah’s Getuigen in Nederland. 

POSITIEF OVER TOEKOMST

De Jehovah’s Getuigen nodigen mensen allereerst uit voor een speciale lezing op zondag 2 april om 10.00 uur in de Koninkrijkszaal, met als thema ‘je kunt vertrouwen hebben in de toekomst’. 

Een thema dat volgens Teunissen in deze tijd van inflatie, oorlog en polarisatie ,,toepasselijker is dan ooit. Bij veel mensen is het vertrouwen weg, maar we mogen positief zijn over de toekomst, als we op God bouwen en op Hem vertrouwen’’, zegt hij. 

Een plaatselijke ouderling geeft dan een lezing van een half uur. Aansluitende kunnen de aanwezigen de bespreking van een studieartikel uit De Wachttoren, het tijdschrift van de Jehovah’s Getuigen, bijwonen. ,,We beginnen en eindigen onze bijeenkomsten met een lied en gebed’’, vertelt Teunissen.

BELANGRIJKSTE DAG

De tweede bijeenkomst waarvoor Jehavah’s Getuigen inwoners van Barneveld uitnodigen, op dinsdag 4 april, begint om 20.00 uur in de Koninkrijkszaal. Hierbij gaat het om de jaarlijkse ‘herdenking van de dood van Jezus Christus’. 

Deze dag wordt gehouden op de dag waarop Jezus, zo geloven de Jehovah’s Getuigen, volgens de bijbelse maankalender de opdracht gaf om zijn dood te herdenken. Dit gebeurde volgens Teunissen destijds op ‘de veertiende Nisan in het jaar 33’, en die dag valt dit jaar op 4 april. De zon gaat dan onder om 20.15 uur, wat voor de Jehovah’s Getuigen het moment is waarop de herdenking begint. ,,Deze belangrijkste dag van het jaar wordt wereldwijd door Jehovah’s Getuigen herdacht, zelfs in Oekraïne en Turkije. Vorig jaar deden hieraan, weliswaar op een andere datum volgens de maankalender, 19,7 miljoen mensen mee.’’

(Lees verder onder de foto)


Een bijeenkomst van de Jehovah’s Getuigen. - Jehovah’s Getuigen

Tijdens deze herdenking gaan de symbolen rond van wijn (‘het bloed van Christus’), terwijl ongezuurd brood Zijn lichaam symboliseert, vertelt Teunissen. Op deze dag spreekt een plaatselijke ouderling in de Koninkrijkszaal ,,over het belang van Jezus’ dood. Wij kunnen ons voordeel doen met wat God en Jezus voor ons hebben gedaan. Dat Gods zoon voor ons is gestorven, motiveert ons om iedereen ertoe op te roepen om zijn volgeling te worden of te blijven.’’

ECHT EEN FEEST

De Jehovah’s Getuigen houden zich niet aan de christelijke feestdagen, zoals de protestantse en rooms-katholieke kerken en evangelische gemeenten die kennen. Er is bij hen maar een keer per jaar een speciale dag, de herdenking van de dood van Jezus Christus, maar dat is dan wel meteen ,,de belangrijkste dag van het jaar’’, zegt Teunissen. Daarnaast zijn er meerdere keren per jaar bijeenkomsten met gemeenten uit een regio in een congreshal in Swifterbant, in de provincie Flevoland. ,,Die zijn voor ons echt een feest. We kijken ernaar uit’’, vertelt Teunissen. Maar ook deze bijeenkomsten staan los van de christelijke feestdagen in andere kerken.

CENTRAAL AANGESTUURD

De Jehovah’s Getuigen is een organisatie die centraal wordt aangestuurd, vanuit het hoofdkantoor in de Verenigde Staten. De plaatselijke gemeenten, zoals die in Barneveld, ontvangen instructies voor het houden van bijeenkomsten. De plaatselijke ouderling gaat uit van een schema dat wereldwijd wordt gebruikt. 

Na de uitbraak van de corona in maart 2020 bepaalde de organisatie dat de bijeenkomsten wereldwijd alleen nog digitaal werden gehouden en dat fysiek contact ophield. Dit had onder andere tot gevolg dat de evangelisatie langs de deuren stopte. ,,We zijn wel met evangeliseren doorgegaan, door mensen bijvoorbeeld telefonisch of per brief te bereiken’’, vertelt Teunissen.

De huis-tot-huis-evangelisatie werd in september vorig jaar hervat, terwijl de diensten vanaf april vorig jaar weer werden opgepakt. Voor de bijeenkomsten in april van dit jaar hoeven mensen zich niet van tevoren aan te melden. Teunissen: ,,Ze zijn gratis toegankelijk en we houden geen collectes. Iedereen is welkom’’

Henk van IJken

Een bijeenkomst van de Jehovah's Getuigen, waarin net als in de koninkrijkszaal in Barneveld een ouderling voorgaat.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie