Dominee-effect: Zonsverduistering

13 november 2022 om 06:40 COLUMN hartenziel Familie Visser
In de rubriek Dominee-effect schrijft een predikant over iets wat hem of haar bezighoudt of opvalt. Deze week Judith Visser, predikant van de Gereformeerde Kerk in Nijkerkerveen.
In de rubriek Dominee-effect schrijft een predikant over iets wat hem of haar bezighoudt of opvalt. Deze week Judith Visser, predikant van de Gereformeerde Kerk in Nijkerkerveen.

NIJKERKERVEEN Op 25 oktober was er een bijzonder fenomeen waar te nemen; een gedeeltelijke zonsverduistering. ‘s Ochtends tussen 10.30 en 13.30 uur schoof de maan gedeeltelijk voor de zon en dat was vanaf de aarde te zien. Het stond op mijn verlanglijstje om een keer naar de sterrenwacht te gaan in Utrecht, museum Sonnenborgh, dus ging ik dinsdag met mijn kinderen naar Utrecht om dit bijzondere hemelverschijnsel te bekijken. We waren niet de enigen met dit idee! Toen we de sterrenwacht naderden, zagen we vanaf een afstand al een lange rij wachtenden. Maar we lieten ons niet ontmoedigen en sloten aan. Na een poosje was mijn dochter het wachten beu en trakteerde ze ons op een complete verhandeling over de namen van de vele planeten en de namen van even zovele goden en hoe die met elkaar verbonden zijn. Haar verhandeling maakte het wachten aangenaam (want wat is er leuker dan je eigen kind enthousiast te horen vertellen over wat haar interesseert!) en, gevoelsmatig in ieder geval, minder lang. 

Toen we bijna naar binnen konden, kwam er wat personeel van de sterrenwacht naar buiten. Wat bleek? Ze hadden de grote aanloop niet verwacht en nu waren de eclipsbrilletjes bijna op! Zonder die brilletjes moet je niet naar de zon willen kijken. De vraag aan ons was dus of we samen wilden doen met een brilletje, zodat meer mensen nog een kans had..

Mis niks, lees alles uit de gemeente Barneveld


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Barneveld en omliggende plaatsen met BarneveldseKrant.nl. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Barneveldse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over de gemeente Barneveld.