Afbeelding
Pixabay

Barneveld in top-10 gemeenten met meeste hoveniers

7 april 2021 om 11:05 Economie

BARNEVELD De gemeente Barneveld staat in de top-10 van gemeenten in Nederland met de meeste hoveniersbedrijven. Volgens gegevens uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel zijn dat er nu 141. In 2016 waren dat er 99. Dit is in vijf jaar tijd een groei van 42 procent. In de cijfers zijn ook zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) meegerekend.

Het opknappen van de tuin is bij veel Nederlanders al jaren populair en zeker in het afgelopen ‘coronajaar’. Naast dat ze zelf de handen uit de mouwen steken, schakelen steeds meer mensen een hovenier in. Het aantal groenvoorzieningsbedrijven, waar hoveniers onder vallen, is sinds 2016 volgens de Kamer van Koophandel (KvK) met ongeveer een derde (29 procent) toegenomen. Begin dit jaar telde Nederland ruim 13.000 van dit soort bedrijven.

ALLE PROVINCIES Uit de KvK-cijfers blijkt dat het aantal hoveniersbedrijven in alle provincies is gestegen. ,,Per 10.000 huishoudens zijn in Gelderland de meeste groenbedrijven (21,9) te vinden. Drenthe is een goede tweede (20,4). In Noord-Holland (12,3) en Groningen (13,8) zijn verreweg de minste hoveniersbedrijven beschikbaar per 10.000 huishoudens’’, aldus de Kamer van Koophandel.

MEESTE BEDRIJVEN De vijftien gemeenten met de meeste groenvoorzieningsondernemingen zijn vrijwel allemaal te vinden in het westen en midden van het land. Na de drie grootste steden - Den Haag (198), Rotterdam (176) en Amsterdam (169) - zijn in absolute zin de meeste groenbedrijven gevestigd in Ede (146), Haarlemmermeer (145), Barneveld (141) en Alphen aan den Rijn (137).

HANDEN TEKORT Richard Maaskant van de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) verklaart tegenover de KvK dat met name het aantal zzp’ers is toegenomen. ,,De vraag naar vakmensen is enorm, maar het aanbod zeer gering. Binnen de groene sector hebben de meeste bedrijven blijvende hinder van de krapte op de arbeidsmarkt.’’

Afhankelijk van specialismen en type opdrachtgevers ziet Maaskant wel verschillen. ,,De interieurbeplanters hebben in 2020 een veel minder jaar gehad dan de hoveniers.”


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie