Afbeelding
Provincie Gelderland

Wolven sloegen vorig jaar zeker vijf keer toe in Otterlo en Wekerom

7 april 2022 om 10:51 Dieren Wolf Barneveld Veluwe

OTTERLO/WEKEROM Wolven slaan steeds vaker toe in Nederland. Vorig jaar werden er landelijk 115 dodelijke aanvallen op schapen, geiten en kalfjes genoteerd. Dat is een recordaantal, zo blijkt uit schademeldingen die BIJ12 verzamelt. Bovendien sloegen wolven alleen al in de eerste twee maanden van 2022 zestig keer toe.

Ook in onze regio is volop wolvenactiviteit. Zo werden in Otterlo vier bewezen aanvallen op landbouwhuisdieren genoteerd in 2021. Vier dieren overleden hierbij. In Wekerom werden twee prooidieren gedood bij één aanval.

DNA-ONDERZOEK BIJ12 is door de provincies aangesteld om boeren een tegemoetkoming te geven als ze schade hebben geleden door wilde dieren. Wanneer eigenaren van dode landbouwhuisdieren vermoeden dat deze het slachtoffer van een wolf zijn geworden, melden zij dit bij de instantie. Indien nodig achterhalen zij ter plekke en via DNA-onderzoek of er inderdaad sprake is van een wolvenaanval.

(Tekst gaat verder onder de kaart.)


Het aantal door wolven gedode landbouwhuisdieren in bovenstaande interactieve kaart kan in werkelijkheid nog hoger uitvallen, doordat door BIJ12 nog niet bij alle meldingen eventuele, later geëuthanaseerde dieren zijn meegeteld.

REGIONAAL Vorig jaar sloegen wolven het vaakst toe in Noord-Brabant: 51 keer, even vaak als in 2020. In de eerste twee maanden van dit jaar was het in de provincie al 26 keer raak. In 2019 ging het nog maar om twee aanvallen. BIJ12 meldde woensdag dat er tussen begin november 2021 en eind februari 2022 zes verschillende wolven zijn waargenomen in Brabant. 

In zowel Drenthe (van 18 naar 25) en Friesland (van 2 naar 10) steeg het aantal aanvallen in 2021 flink. Bovendien telde Friesland alleen al in de eerste twee maanden van dit jaar al evenveel aanvallen als in heel 2021. Volgens BIJ12 trekt er in Zuidoost-Friesland en Zuidwest-Drenthe een wolvenpaar rond.

In onze provincie is het aantal aanvallen op landbouwhuisdieren beperkt. Vorig jaar waren het er 14, hetzelfde aantal als in 2020. In Overijssel sloegen wolven vorig jaar vijf keer toe. Vorig jaar werden er voor het eerst ook aanvallen in Zeeland gemeld: twee stuks. Ook in de periode tot en met februari dit jaar werden er al twee aanvallen genoteerd in deze provincie. In Limburg werden vorig jaar 8 aanvallen genoteerd, in 2020 waren het er 6. In de eerste twee maanden van dit jaar waren er het al 9, meer dan in heel vorig jaar dus.

(Tekst gaat verder onder de grafiek.)


WERKELIJKE AANTAL Er kwamen vorig jaar 235 landbouwhuisdieren om het leven door een wolvenaanval. Dat zijn er wat minder dan in 2020, toen de teller op 295 slachtoffers eindigde. Wel moet hierbij gezegd worden dat het werkelijke aantal slachtoffers in 2021 en 2022 waarschijnlijk hoger uitvalt, omdat nog niet bij alle meldingen eventuele, later geëuthanaseerde dieren zijn meegeteld. In totaal werd er vorig jaar tot dusver meer dan vijftigduizend euro aan schade vergoed aan eigenaren, maar dit bedrag is nog niet geheel compleet. 

De wolf wordt steeds vaker gezien in Nederland, maar lang niet iedereen is blij met de terugkeer van het roofdier. Een kwart van de Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort, concludeerden Kieskompas en LocalFocus begin dit jaar na enquête-onderzoek.

Lees hier meer over de wolf

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie