Aan de Schoenlapperweg net buiten Voorthuizen werden onlangs drie schapen te grazen genomen door een wolf.
Aan de Schoenlapperweg net buiten Voorthuizen werden onlangs drie schapen te grazen genomen door een wolf. Familie Colijn

Bijeenkomst over de wolf: experts komen naar Barneveld

27 februari 2024 om 14:46 Dieren Wolf Barneveld Veluwe

BARNEVELD De Veluwehal is op maandag 11 maart het decor van een voorlichtingsavond over de wolf. De gemeente Barneveld is gastheer van deze bijeenkomst, waarbij vooral de provincie Gelderland en andere experts het woord krijgen. De avond begint om 19.30 uur.

De avond is bedoeld voor dierhouders, die vragen hebben over de aanwezigheid van de wolf in de gemeente Barneveld. De afgelopen weken zijn er verschillende schapen gedood of ernstig verwond door wolven, waardoor de schrik er bij de veehouders behoorlijk in zit. Wat de problematiek complex maakt, is dat de wolf een beschermde diersoort is en daarom - op grond van Europese regelgeving - niet bejaagd mag worden. 

BURGEMEESTER

De aanwezigen zullen worden geïnformeerd over preventie, subsidiemaatregelen en wetgeving. Burgemeester Jacco van der Tak verzorgt een kort openingswoord, waarna gedeputeerde Harold Zoet een toelichting geeft op de rol, taak en maatregelen van de provincie Gelderland. Er vindt een informatiemarkt plaats, waar experts antwoord kunnen geven op specifieke vragen.

Onder de aanwezige experts zijn ook leden van de wolvencommissie en vertegenwoordigers van BIJ12, de organisatie die namens de provincies de beleidsuitvoering van het wolfdossier op zich neemt. BIJ12 handelt ook schadeafhandelingen af.

Aanmelden voor de bijeenkomst is nodig, omdat het aantal plekken in de Veluwehal naar verwachting beperkt is. Aanmelden kan hier.

VERSCHILLENDE INCIDENTEN

De informatieavond kwam tot stand nadat raadsleden hierop hadden aangedrongen bij het college van burgemeester en wethouders. Dit nadat er meer en meer meldingen binnenkwamen van doodgebeten schapen in de gemeente Barneveld. Afgelopen maand vonden er verschillende incidenten plaats, waaronder in Voorthuizen, Garderen, Kootwijkerbroek en Stroe.

Lees hier meer over de wolf

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie