‘Blij met landelijke spreiding coronapatiënten’

21 oktober 2021 om 07:35 Corona Ziekenhuis Gelderse Vallei
Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.
Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

BARNEVELD/EDE/AMERSFOORT Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is blij met het besluit van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) om coronapatiënten weer over de zorgregio’s te verdelen. De landelijke spreiding is vandaag ingegaan, nadat verschillende ziekenhuizen in de problemen kwamen door de toename van het aantal Covid-19-patiënten in onder meer de Biblebelt.

,,Dat nu weer landelijke spreiding mogelijk is, is een heel belangrijke stap. Hierdoor krijgen we weer meer ruimte’’, zegt woordvoerder Nynke Lokhorst van het Edese Ziekenhuis. Momenteel liggen daar negen patiënten met corona op de verpleegafdeling en drie op de intensive care (IC). ,,De afgelopen weken is een duidelijke stijging van het aantal patiënten met covid te zien en daardoor nam de druk op de zorg toe. We probeerden het eerst in de regio op te lossen. Zo konden covidpatiënten worden overgeplaatst naar het Radboudumc in Nijmegen.’’ Die regionale spreiding bleek al snel niet voldoende. ,,Ondertussen is de druk op onze medewerkers onverminderd hoog en staat het griepseizoen voor de deur, met de kans dat collega’s uitvallen. Het blijft kwetsbaar’’, zegt Lokhorst. ,,Daarom deden we de afgelopen week ook geregeld de oproep voor landelijke solidariteit, want we willen de reguliere zorg zoveel mogelijk gewoon door laten gaan.’’ Volgens Lokhorst is die zorg overigens niet in het geding gekomen. ,,Operaties zijn in elk geval niet uitgesteld als gevolg van de druk op de capaciteit.’’

TOEGANG TOT ZORG Dinsdag liet het LCPS weten terug te komen op het recente besluit juist te stoppen met de spreiding van coronapatiënten tussen de elf ziekenhuisregio’s. Zo moet ervoor gezorgd worden dat de toegang tot zorg weer in alle regio’s gelijk is. Vooral in de regio’s Zwolle, Oost en in de grote steden neemt het aantal p..

Mis niks, lees alles uit de gemeente Barneveld


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Barneveld en omliggende plaatsen met BarneveldseKrant.nl. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Barneveldse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over de gemeente Barneveld.