Paul Nagtegaal en Lex Hoefsloot doen elleboogstoot na ondertekening samenwerkingsovereenkomst
Paul Nagtegaal en Lex Hoefsloot doen elleboogstoot na ondertekening samenwerkingsovereenkomst Yvonne Kleefkens

Gemeente Ede en ValleiEnergie werken samen aan Ede Energieneutraal

21 oktober 2020 om 17:34 lokaal Deel je nieuws

Gemeente Ede wil in 2050 energieneutraal zijn. Dit wil zij bereiken door dan 45% energie te hebben bespaard en alle benodigde energie duurzaam op te wekken. Met de ondertekening van de samenwerkingsagenda bezegelen en versterken gemeente Ede en ValleiEnergie hun al langer lopende samenwerking in deze uitdagende opgave.

 

ValleiEnergie is een energiecoöperatie zonder winstoogmerk van inwoners uit de Vallei regio. De coöperatie helpt gemeenten en inwoners in de regio met energiebesparing. ValleiEnergie verzorgt het energieloket en helpt bij de wijkaanpakken van de gemeenten. Ook ontwikkelt de coöperatie lokale en duurzame opwekprojecten. ValleiEnergie spant zich daarbij  in om de sociale samenhang en lokale economie te stimuleren.

 

Eigendom van lokale gemeenschap

De gemeente en de energiecoöperatie willen beiden dat duurzame opwek voor een groot deel in handen komt van de lokale gemeenschap. Voor minimaal 50% wat het Klimaatakkoord betreft, maar bij voorkeur 100% voor wat betreft ValleiEnergie. Onderdeel van de agenda is dan ook dat de gemeente initiatiefnemers van wind- en zonprojecten naar de energiecoöperatie verwijst. Zodat ValleiEnergie het mede-eigenaarschap van Edenaren vorm kan geven.

 

Draagvlak

ValleiEnergie zet zich in om draagvlak te creëren voor de doelstelling Ede Energieneutraal. Ook helpt de coöperatie nieuwe duurzame initiatieven op weg. Dit geldt zeker voor innovatieve projecten en pilots binnen de gemeente op het gebied van energiebesparing en gasvrij wonen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie