Reitze Smits.
Reitze Smits. Annelies van der Vegt

Orgelconcert Reitze Smits in Oude Kerk Barneveld

26 juli 2021 om 22:07 Activiteiten Deel je nieuws

BARNEVELD Organist Reitze Smits geeft donderdagavond 29 juli vanaf 20.00 uur het tweede concert van de orgelzomerserie van de Oude Kerk aan het Torenplein in Barneveld. Hij heeft een programma uitgekozen waarbij het Paradijsorgel volledig tot zijn recht komt.

Reitze Smits speelt een programma met bewerkingen van muziek voor andere instrumenten dan orgel. Hij begint de avond met twee bewerkingen van muziek van William Byrd, oorspronkelijk geschreven voor luit. Daarna speelt hij de ‘Suite Francaise’ van Poulenc, oorspronkelijk geschreven voor piano. Smits vervolgt met een eigen compositie: ‘Capriccio’, op een oud volksliedje. Na een inleiding, doemt de melodie van het volksliedje ‘Komt vrienden in het ronde’ op. Vervolgens komt de melodie in allerlei variaties terug, uitmondend in de finale. Hierop volgt weer bewerkte luitmuziek: de ‘Suite in G’ van Johann Sebastian Bach.
Smits sluit af met het ‘Concerto in G’ van Prins J.E. von Sachsen Weimar, bewerkt voor orgel door Johann Sebastian Bach.

Reitze Smits (1956) studeerde orgel, improvisatie en compositie, muziekwetenschappen en klavecimbel. De interpretatie van barokmuziek en vooral de fascinatie voor de muziek van Bach, bepaalden jarenlang zijn belangstelling. Zijn spel is te zien en te beluisteren op allofbach.com.

Geïnspireerd door zijn werk als orgeldocent aan het Utrechts Conservatorium en het Lemmensinsituut in Leuven (België), kregen improvisatie en de totale breedte van het orgelrepertoire weer zijn volle aandacht. Hij speelde concerten in de meeste Europese landen en gaf cursussen in ondermeer Toulouse (Frankrijk), Haarlem, Brno (Tsjechië), Oundle (Engeland) en op Mallorca (Spanje). Op CD-opnames verkent hij de raakvlakken van het repertoire tussen de verschillende toetsinstrumenten. Diverse orgelbewerkingen en eigen composities van zijn hand zijn verschenen in druk. En hij ontving in 2010 ontving de Sweelinckprijs voor zijn verdiensten voor de orgelcultuur.

Het concert begint om 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs bedraagt 7 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Locatie: Torenplein 1, Barneveld. Meer informatie over het programma: stichtingconcertenoudekerkbarneveld.nl/concertagenda.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie