Stimenz biedt inwoners van de gemeente Barneveld budgetchecks tijdens het financieel spreekuur.
Stimenz biedt inwoners van de gemeente Barneveld budgetchecks tijdens het financieel spreekuur. Istock

Stimenz biedt budgetchecks tijdens Financieel Spreekuur

15 april 2021 om 13:41 Maatschappelijk Deel je nieuws

Sinds begin dit jaar kunnen inwoners van de gemeente Barneveld voor een budgetcheck terecht bij het financieel spreekuur van Stimenz.

Er zijn situaties die invloed kunnen hebben op de financiën van iemand. Bijvoorbeeld: iemand verliest zijn of haar baan, er is gezinsuitbreiding of iemand gaat samenwonen, een relatie wordt beëindigd of een partner is overleden, etc. Deze heftige gebeurtenissen hebben vaak grote gevolgen voor de financiën. Voor deze inwoners biedt Stimenz een budgetcheck aan.

Om een voorbeeld te geven. Dave en Dana* wonen nog gescheiden maar willen graag samen gaan wonen. Ze hebben samen twee kinderen. Dana heeft een Wajong-uitkering en ontvangt toeslagen, Dave werkt fulltime. Als ze gaan samenwonen heeft dit invloed op de financiële situatie van hun beiden. In een budgetcheck tijdens het financieel spreekuur is met hen gekeken naar wat de financiële gevolgen zijn als ze gaan samenwonen. Ze krijgen dan te maken met herberekening van de toeslagen en moeten misschien te veel ontvangen toeslagen terugbetalen. Duidelijk wordt dat samenwonen financieel best wat veranderingen met zich meebrengt. Dave en Dana zullen dit goed moeten bespreken voordat ze gaan samenwonen.

Een budgetcheck is een persoonlijk gesprek waarin de financiële situatie uitgebreid wordt besproken. Tijdens het gesprek wordt een voorzieningencheck gedaan en een budgetadvies gegeven. Ook wordt gekeken of er betalingsachterstanden zijn. Nadat er overzicht in de financiën is gekregen, wordt samen gekeken naar oplossingen.

Tijdens de voorzieningencheck wordt gekeken of iemand gebruik maakt van alle regelingen waar hij/zij recht op heeft. Denk hierbij aan toeslagen, kwijtscheldingen, voorlopige teruggaaf Belastingdienst, aangifte inkomstenbelasting, gebruik van de computerregeling etc. Mochten er voorzieningen zijn waar de inwoner in de nieuwe ontstane situatie recht op heeft, dan biedt Stimenz hulp bij de aanvraag ervan.


Wanneer en waar?
Het financieel spreekuur vindt elke donderdagochtend plaats van 10.00-12.00 uur bij Stimenz, Schoolstraat 2D, 3781 GD Voorthuizen. Men kan zonder afspraak binnenlopen. Uiteraard houdt Stimenz zich aan de RIVM-richtlijnen en vraagt bezoekers om dat ook te doen.

*dit zijn niet de echte namen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie