Evert van de Veen
Evert van de Veen Hans Wijnveen

Evert van de Veen geeft nieuwjaarsconcert met werken van Jan Zwart en Feike Asma

5 januari 2021 om 19:47 Lokaal/Evenementen Deel je nieuws

Op zaterdag 16 januari zal Evert van de Veen een online orgelconcert geven in de Gereformeerde kerk van Voorthuizen.
Hij zal dan koraalbewerkingen ten gehore brengen van Jan Zwart en Feike Asma.
Zeker bij de wat oudere generatie zal de naam van Jan Zwart en Feike Asma bekend in de oren klinken.

Jan Zwart (1877-1937)
Jan Zwart was de eerste Nederlandse organist die voor de radio speelde. Door zijn periodieke radio-uitzendingen heeft hij een groot publiek weten te boeien en interesse voor het kerkorgel weten te wekken.
Jan Zwart componeerde zelf ook orgelmuziek, die geliefd was onder de orthodox protestantse groeperingen. In 1917 begon hij aan de uitgave van "Nederlandse Orgelmuziek".
Van Jan Zwart zal Evert van de veen o.a. “ ’t Scheepje onder Jezus’ hoede”, “Ga niet alleen door ’t leven” en Psalm 75 ten gehore brengen.

Feike Asma (1912-1984)
In de periode van 1928 tot 1937 ontving Feike Asma orgellessen van Jan Zwart.
Gedurende zijn arbeidzame leven gaf Feike Asma vrijwel dagelijks orgelconcerten door het hele land, die veel bezoekers trokken. 
Feike Asma had een geheel eigen speelstijl die binnen een halve minuut herkenbaar was. Deze bestond o.a. uit de toonvorming: hij kon ieder orgel anders laten klinken door zijn toucher, zijn registratiekeuzes en zijn eigen interpretatie van het muziekstuk, met veel agogische accenten en tempo schommelingen. Daarmee heeft hij een groot deel van de jonge organisten-in-wording geïnspireerd.
Van Feike Asma speelt Evert o.a. “Wat de toekomst brengen moge”, Fantasie over de Avondzang en Psalm 138

Het concert in Voorthuizen begint om 20.00 uur en wordt uitgezonden via drie kanalen: Kerkomroep, kerkdienst gemist en het Youtubekanaal van de Gereformeerde kerk te Voorthuizen.
En vrijwillige bijdrage voor dit concert kan worden gedaan op rekeningnummer NL 45 ABNA 043 26 61 654 op naam van E.v.d. Veen of via een QR code die tijdens de uitzending in beeld wordt gebracht en ook op de website www.evertvandeveen.nl is geplaatst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie