Afbeelding
De Wardborg

Filmhuis: Trois Colours Blue

vrijdag 22 september 2023 19:30 tot 22:30

In deze film van de Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski speelt de Franse actrice Juliette Binoche een jonge Franse vrouw (Julie) die zowel haar man als haar dochter bij een auto-ongeval verliest. Vastbesloten het verleden uit te bannen, verhuist ze naar Parijs om een nieuw bestaan op te bouwen. Gemakkelijk is dat echter niet. Haar man was componist en werkte aan een Europese hymne, waarvan de klanken in haar hoofd blijven weerklinken. Zijn assistent probeert Julie over te halen het project samen te voltooien. Eens te meer wordt Julie door het verleden ingehaald als ze ontdekt dat haar echtgenoot een minnares had. Deze emotionele en visueel virtuoze film vormt het eerste deel van Kieślowski’s drieluik dat werd gebaseerd op de Franse driekleur, die de begrippen vrijheid, gelijkheid en broederschap symboliseert. De eerste kleur, blauw, staat voor vrijheid. Die moet Julie zien te vinden als de rest van haar gezin omkomt en zij zich niet los kan maken van haar verdriet.

Locatie