Jaarlijkse domineesconcert De Fontein Nijkerk

zaterdag 9 juli 2022 16:00 t/m 17:15

In de serie zaterdagmiddag muziek in De Fontein te Nijkerk is het ook dit jaar weer gelukt om het dominees concert te organiseren. 3 predikanten uit verschillende kerkgenootschappen zullen gezamenlijk weer een concert op het inmiddels bekende Škrabl-orgel geven. Dit zullen zij doen op zaterdagmiddag 9 Juli.

Ds. M.J. Schuurman en Ds. G.J. Baan zullen Cesar Franck: Choral II, Jan van Gijn: Psalmbewerking over Psalm 17, Johann Sebastian Bach (1685-1750) - Uit Achtzehn Leipziger Choräle: Schmücke dich, o liebe Seele BWV 654, Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) - Uit Sonata Op. 65 No. 2:  Grave – Adagio – Allegro maestoso e vivace, Max Reger (1873-1916) - Uit 52 Chorale Preludes: Freu dich sehr, o meine Seele, Op. 67 No. 11 ten gehore brengen. Ds. C.J. Droger zal verschillende variaties in barokstijl over Psalm 146 spelen met aansluitend samenzang.

Het concert begint om 16.00 uur. De kerk (Dominee Kuypersstraat 2 te Nijkerk) is open vanaf 15.30 uur. Op verzoek van de concerterende predikanten is de toegang tot het concert gratis. Er wordt een collecte gehouden als een bijdrage in de kosten van deze concerten op de zaterdagmiddag.

Na het concert is er gelegenheid voor ontmoeting onder het genot van een kop koffie, thee of een frisdrank.

Gert Jan Baan 

is predikant vanaf 1995 in de Gereformeerde Gemeenten, resp. te Lisse, Papua (Indonesië), Kapelle-Biezelinge, Kalamazoo (USA), Vlissingen en momenteel in Rotterdam – Zuidwijk. Hij ontving orgellessen van onder meer John Propitius (Oude Kerk te Barneveld), Willem Hülsmann (St. Joriskerk te Amersfoort), Jan J. van den Berg (Nieuwe Kerk te Delft), Erik van Bruggen (Waalse Kerk te Leiden) en Anton Pauw (St. Bavokerk te Haarlem). Na de zendingsperiode in Indonesië studeerde hij gedurende drie jaar aan het Fontys Conservatorium te Tilburg met als hoofdvak orgel (bij Bram Beekman) en bijvak klavecimbel (bij Geert Bierling). Hierna heeft hij Arts & Humanities gestudeerd aan het University College Roosevelt te Middelburg, waarbij het praktijkvak orgel een prominente plaats innam. Zijn leraren waren prof. dr. Albert Clement en Margreeth de Jong. 

Op 15 april 2021 is ds. Baan gepromoveerd tot doctor. Titel van zijn proefschrift is “Der Heiland lebt. De drie vroegste Paascantates van Johann Sebastian Bach – een theologisch-muzikale analyse“. Dit is een gezamenlijke promotie van de Theologische Universiteit Apeldoorn en de Theologische Universiteit Kampen 

Matthijs Schuurman

is predikant in de Hervormde gemeente (PKN) te Oldebroek. Matthijs kreeg vanaf zijn 6e jaar orgelles van zijn vader. Vanaf 1988 - 2006 kreeg hij les van Arnold Kuik (organist van de Oude Kerk Veenendaal). Van 2007-2011 volgde hij orgellessen bij Arthur Koopman (organist van de Noorderkerk Amsterdam). Vanaf 2011 tot nu toe volgt hij orgellessen bij Bert Gelderman (organist in Oldebroek, Hattem en Heerde). Van 1997-2004 was hij organist van de Efrathakerk te Overberg en tot 2006 reserveorganist van de Westerkerk te Veenendaal. Vanaf 2011 speelt hij enkele diensten per jaar in Oldebroek.

Kees Droger

is predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerk te Vlaardingen. Hij groeide op Goeree-Overflakkee waar in zijn jeugd al een bloeiende orgelcultuur was. Hij raakte daarbij op jonge leeftijd betrokken en bleef dat tot zijn huwelijk in 1984. Hij volgde orgellessen bij Rinus Verhage te Middelharnis, die hem o.a. begeleidde naar het examen voor het diploma A voor orgel van de VOGG dat hij in 1981 met goed gevolg aflegde. Hij was organist van de Lucaskapel te Sommelsdijk en van het gemengd koor ‘Advendo’ te Nieuwe-Tonge. Vóór zijn predikantschap werkte hij acht jaar bij Lindenberg boeken & muziek te Rotterdam, waarvan een groot deel van die tijd op de muziekafdeling. Tijdens zijn predikantschap werkt hij regelmatig mee aan concerten en blijft muziek (maken) een geliefde hobby.   Droger is de auteur van het onlangs verschenen boek (een handreiking) ‘Een gevoelige snaar. Een Bijbelse visie op muziek

Locatie

  • De Fontein
    ds. Kuypersstraat 2
    3863ca
    Nijkerk