Marti Jansen
Marti Jansen Rechtenvrij

Cultuurcafé met Marti Jansen

donderdag 8 december 2022 10:00 t/m 11:30

De Barnevelder Marti Jansen is sinds 2007 schrijver van Veluwse verhalen, waaronder veel sagen en legenden. Rond de eeuwwisseling kwam Jansen bij toeval in het bezit van een boek van de in de vorige eeuw bekende Veluwse schrijver, folklorist en verhalenverteller Jac. Gazenbeek. Hij was meteen verkocht. In zijn jeugd op het platteland van de Valk waar zijn ouders een kruidenierswinkel hadden had hij de verhalen van het buitenvolk, waaronder boeren, jagers en stropers opgezogen. Nu had het boek van Gazenbeek hem de ogen geopend. 

Dit alles leidde ertoe dat Jansen in de herfst van 2007 met zijn eerste boek, getiteld Rondom het Haardvuur debuteerde. Het boek vol Veluwse verhalen over vrijbuiters, stropers, jagers, maar ook sagen en legenden was direct succesvol. In 2008 volgde dan ook Schemergoud, een uitgave van de Koninklijke BDU uitgevers. Vanwege deze verhalen werd Jansen veelvuldig gevraagd voor lezingen, wandelingen en culturele bijeenkomsten. 

Als lezer was hij al door de schoonheid van de taal bevangen, maar nu dus ook als schrijver. Ondertussen ontdekte hij ook de poëtische kant van de taal, wat in 2014 resulteerde in de gedichtenbundel Dwarrels & Zo. Een jaar later gevolgd door de spirituele bundel Hemel in je Hart. Na de lokale pers ontdekt ook eerst de regionale en later de landelijke pers de schrijver, die steeds meer met zijn verhalen aan de weg, of liever gezegd in bos en heide, timmerde. 

Organisaties als het Nationale Park De Hoge Veluwe en o.a. Staatsbosbeheer maakten gebruik van zijn beeldende wijze van vertellen. Ook zelf organiseerde hij wandelingen vol sagen en legenden over de Veluwe met zijn eigen eenmansbedrijf: ‘MAJA Stories & Books’. 

In 2015 organiseerde Marti voor de eerste keer een literair café in Barneveld. Dit kreeg later in het jaar algauw navolging. Inmiddels is de Stichting Literair Café Barneveld een begrip in de lokale literaire wereld. Nationaal bekende Nederlanders, lokale beroemdheden en zelfs internationaal bekende gasten (waaronder Mpho Tutu, dochter van Aartsbisschop Desmond Tutu) waren te gast op het literaire podium in Barneveld.

Inmiddels is er ook een manuscript van een roman voltooid. Deze ligt momenteel bij een bekende uitgeverij. De contracten voor uitgave zijn getekend en momenteel zijn redacteuren i.s.m. Jansen bezig om de inhoud te optimaliseren voor het boek op de markt verschijnt. 

Om 9.30 uur verzorgt Ilse Blom het voorprogramma tijdens de inloop.

Kaarten zijn te koop op de ochtend zelf bij het theater. Entree € 5,- (incl. kop koffie/thee)

Locatie