Goudsmid Johan van Luttikhuizen met hond Kyra.
Goudsmid Johan van Luttikhuizen met hond Kyra. Pauw Media

Goudsmid Kootwijkerbroek schenkt hond erepenning voor hulp na inbraak

Overig

KOOTWIJKERBROEK Dankzij kordaat handelen van de WhatsApp-groep Kootwijkerbroek-Stroe en een buurtbewoner en diens hond Kyra heeft de politie een persoon kunnen oppakken die probeerde in te breken bij Luctra Goudsmederij in Kootwijkerbroek. Een dankbare eigenaar Johan van Luttikhuizen: ,,Zonder deze mensen en dit oude beestje was deze verdachte niet gearresteerd.” 

Het incident vond plaats in de nacht van eerste op tweede Pinksterdag, maar komt nu pas naar buiten. Rond half drie reed er toevallig een surveillanceauto van de politie langs het Luctra-atelier aan de Wesselseweg, tussen supermarkt Coöp en Café Wessel. ,,De agenten hoorden plotseling iets rinkelen”, vertelt Van Luttikhuizen. ,,Blijkbaar hadden de twee dieven door dat de auto langsreed en ze dachten dat ze gezien waren. Ze gooiden een koevoet weg waarmee ze de deur wilden forceren.”

De verdachten gingen ieder een kant uit. De ene verdachte ontkwam door over een hek te springen en snel in een klaarstaande auto met chauffeur te stappen. ,,De andere persoon rende het veld in. Ik was inmiddels gealarmeerd en schakelde de WhatsApp-groep Kootwijkerbroek in.” Dit is een soort buurtwacht van inwoners die al jarenlang actief is en nauw samenwerkt met de politie. ,,Zelf was ik er ooit ook bij betrokken. Inmiddels niet meer, maar ik heb hun nummer nog wel paraat.”

DRONE MET WARMTECAMERA De WhatsApp-groep zette een drone met warmtecamera in, om zo de verdachte op te sporen die zich had verschanst in het veld. ,,Dat heeft uiteindelijk geleid tot de aanhouding van de verdachte”, aldus Van Luttikhuizen. ,,Een buurtbewoner hoorde dat er wat aan de hand was. Hij meldde dat hij wel het in veld in wilde gaan met zijn hond. Op basis van de informatie van de warmtecamera zijn ze samen gaan zoeken. Naar het schijnt was de inbreker zo doodsbang voor honden, dat hij zich verder niet verzet heeft.” 

De politie sloeg de man in de boeien en hij werd afgevoerd. Van Luttikhuizen weet niet of de politie de tweede verdachte inmiddels in het vizier heeft. ,,Hij is wel gezien op camera’s.”

IMPACT De Kootwijkerbroeker is dolblij dat in ieder geval één verdachte is opgepakt. ,,Ik ben zelf al eens beschoten bij een overval. Als dit dan gebeurt, heeft dat heel grote impact.” Volgens hem waren het zeker geen kwajongens die bij hem de deur kwamen forceren. ,,Uit beelden van de Coop blijkt dat ze twintig minuten rond de zaak hebben gelopen om te kijken waar ze best konden inbreken. Zij hadden dus ook een vluchtauto klaarstaan, dus ze wisten heel goed waar ze mee bezig waren.”

ALLES AAN GEDAAN De dankbaarheid richting zowel de WhatsApp-groep als de politie is groot bij de familie Van Luttikhuizen. ,,Hulde aan de agenten die zo oplettend waren. Bij hun achtervolging hebben ze de auto nog in elkaar gereden, dus ze hebben er echt alles aan gedaan. En ook grote dank aan de WhatsApp-groep, die op het goede idee kwam om de warmtecamera in te zetten.” 

De hond Kyra kreeg een fraaie erepenning cadeau van Luctra, als dank voor bewezen diensten. ,,Ook kreeg hij een nieuwe hondenriem. Het grappige is dat het een stokoud beestje is en dat juist dat dier de inbreker zo bang maakte.”

Jannes Bijlsma

Kyra met de door Johan van Luttikhuizen speciaal gemaakte erepenning.
advertentie
advertentie